Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Vanhuspalveluliiton Vappu Taipale: ”Vanhuksilla on oikeus kustantaa omat hoitonsa”

 

Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton puheenjohtaja Vappu Taipale ja Finanssialan keskusliiton johtaja Timo Silvola ottivat Radio Dein Viikon debatissa.

– Trendi on selvä, me vanhukset olemme yhä paremmassa ja paremmassa kunnossa, sanoi Vanhus- ja lähimmäispalveluliiton puheenjohtaja Vappu Taipale Radio Dein Viikon debatissa.

Vappu Taipale ja Finanssialan keskusliiton johtaja Timo Silvola ottivat Radio Dein Viikon debatissa kantaa professori Urho Kankaan ehdotukseen velvoittaa lapset kustantamaan vanhempiensa laitospaikat, jos vanhemman eläke ei siihen riitä.

Silvolan mukaan Kankaan ehdottama malli olisi paluuta vanhaan. Suomessa oli vuosina 1922-1970 voimassa köyhäinhoitolaki, joka velvoitti lapset vastaamaan vanhempiensa huolenpidosta.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Entinen Stakesin pääjohtaja Taipale viittaa singaporelaiseen kollegaansa, jonka mukaan Singaporessa vastaava laki on ajanut lapset kiistelemään maksuista oikeudessa.

– Emmehän me sellaista halua, Taipale jyrähtää.

Timo Silvolan mielestä keskustelu ikääntyneiden hyvinvoinnin rahoituksesta on tarpeen.

– Rahastahan asia ei ole kiinni. Julkisen talouden tasku on tyhjä, mutta yksityistaloustaskut täyttyvät koko ajan, Finanssialan keskusliiton johtaja sanoo.

Yksityinen omaisuus kertyy nykyisin elämänkaaren loppupuolelle ja raha siirtyy perintönä seuraavalle sukupolvelle. Silvolan mukaan yksityisten varat tulisi saada mukaan kokonaisuuteen.

”Vanhukset voivat yhä paremmin”

Professori Urho Kangas esittää, että vanhempi voisi evätä lapselta perintöosan, jos lapsi ei pidä vanhemmastaan huolta. Sosiaali- ja terveysministerinä toiminut Vappu Taipale ei lämpene ehdotukselle.

– Minusta se pitäisi katsoa päinvastoin, että tällä vanhemmalla on oikeus käyttää omaa omaisuuttaan itsensä hoitamiseen, sanoo Taipale.

Vappu Taipale muistuttaa, että yli 65-vuotiaita on Suomessa yli miljoona, mutta jatkuvasti pitkäaikaista ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia vain noin 50 000.

– Puhutaan hyvin pienestä määrästä.

Taipaleen mukaan vanhukset voivat Suomessa yhä paremmin. Silvolan mielestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman Terveys 2011 -seurantatutkimuksen tulokset osoittavat myönteistä kehitystä hyvinvoinnissa.

Silvola muistuttaa, että hyvinvointiyhteiskunnan malli on rakennettu Suomeen myöhemmin kuin esimerkiksi Ruotsiin.

– Nousu on ollut mahdollista protestanttisen etiikan, solidaarisuuden ja yhteisvastuun kautta. Nyt sitä ei pidä hävittää, Taipale painottaa.

Radio Dein Viikon debatti kuullaan uusintana sunnuntaina 9.3. klo 20-21. Keskustelun voi kuunnella myös Radio Dein ohjelma-arkistosta.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)